Ekonomi

Kanada imalat PMI Mart ayında dengelenmeye yaklaştı

Kanada imalat sektörü, istihdamın artması ve yeni siparişlerdeki düşüşün yavaşlamasıyla Mart ayında daralmanın sonuna yaklaştığına dair işaretler verdi. Pazartesi günü açıklanan verilere göre, S&P Global Kanada İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat ayındaki 49,7 seviyesinden Mart ayında hafif bir artışla mevsimsellikten arındırılmış 49,8’e yükseldi. Bu, PMI için bir önceki yılın Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.

PMI Mayıs ayından bu yana büyümeyi daralmadan ayıran 50 puanlık sınırın altında kalarak veri toplanmaya başlandığı Ekim 2010’dan bu yana en uzun daralma dönemini yaşamıştır. Genel daralmaya rağmen, imalat ortamında potansiyel iyileşme belirtileri vardı.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü, “Kanada’nın imalat ekonomisi, üretim ve yeni siparişlerin sadece marjinal düşüşler kaydetmesiyle Mart ayında istikrara yaklaştı” dedi. Ayrıca, üreticilerin durgun piyasa talebiyle ilgili zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini ve bunun da üretimi envanter gereksinimleriyle uyumlu hale getirmek için stok azaltmaya odaklanmalarına yol açtığını vurguladı.

Gelecekteki imalat faaliyetlerinin önemli bir göstergesi olan yeni siparişler endeksi bir önceki ayki 48.7 seviyesinden 49.4’e yükselerek bir miktar toparlanma gösterdi. İstihdam endeksi 50,7’de sabit kalarak imalat istihdam seviyelerinde önemli bir değişiklik olmadığına işaret etti.

Mamul mal stokları bileşeni ise Eylül ayından bu yana en düşük seviye olan 47,6’ya gerileyerek imalatçıların stoklarını daha sıkı yönetiyor olabileceğine işaret etti.

İmalat sektöründeki enflasyon ölçümleri karışık seyretti. Hammadde ve malzeme maliyetlerini takip eden girdi fiyatları endeksi, kısmen devam eden tedarik zinciri gecikmeleri nedeniyle son dört ayın en yüksek seviyesi olan 54,2’ye yükseldi. Buna karşılık, üreticilerin malları için talep ettikleri fiyatı ölçen çıktı fiyatları endeksi 51,3 ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Veriler, imalatçıların mevcut ekonomik ortam karşısında temkinli bir yaklaşım sergilediğini, dalgalı talep ve maliyetler karşısında üretim ve stok arasında dikkatli bir denge kurduğunu gösteriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-cavdarhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu