KOLON KOLONUNA FATURALANMIŞ DESTEK
GAZİANTEP merkezdeki en büyük yıkım ise Şehitkamil’deki 6 bloklu Polat Sitesi’nde yaşandı. 4 bloğu yıkılan şantiyede arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında sona gelindi. Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği alanda AFAD ekipleri, çalışmalar sırasında ayakta kalan iki bloktan biri için risk oluşturabilecek şekilde hızlı inceleme yaptı. Ekipler, çökmekte olan sütunu ağaç gövdesiyle destekledi. Çalışmalarda ön sıralarda yer alan AFAD grupları da bu yöntemleri riskli binalarda uyguladıklarını ve hatta bazen kova kullandıklarını ifade ettiler.
Yüzyılın felaketi Gaziantep’te de büyük yıkıma neden oldu. Merkezdeki en büyük yıkım ise 4 bloğun yıkıldığı Şehitkamil’deki 6 bloktan oluşan Polat Sitesi’nde yaşandı. Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği alanda arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sona erdi. AFAD ekipleri, çalışmalar sırasında ayakta kalan ve risk oluşturabilecek iki bloktan biri için hızlı bir çözüm buldu. Ekipler, çökmekte olan sütunu ağaç gövdesiyle destekledi. Çalışmalarda ön sıralarda yer alan AFAD grupları, bu teknikleri riskli binalarda uyguladıklarını ve hatta bazen kova ile takviye aldıklarını da belirtti.
Öte yandan çevre sitelerde oturan vatandaşlar da yavaş yavaş evlerine dönmeye başladı. Evlerine dönen vatandaşlar, depremin ilk anını anlatarak, “Çocukları dışarı çıkardım, ortalık sis dolu. Yağmur da sis de. Namaz kılıyoruz ama duman bir anda kalktı, Polat Sitesi yok. ” ‘Böyle bir sarsıntı olmadı, her yer sisle doldu’ Sarsıntı anında evinin dışında yaşananları anlatan Süleyman Demir, “Böyle bir sarsıntı yok. Üç ezgi duyduk. Hiçbir şey olmadı. Rezidansta bir kaç saniye durduk küçük oğluma sarıldım durmayacaktı bu mahalleye ilk biz geldik çocukları dışarı çıkardım ortalık sis dolu hem yağmur hem sis biz de dua edin ama duman bir anda kalktı Polat Sitesi yok cansız Cesetler yardım diyor ama kimse müdahale edemiyor çünkü herkes hala şokta dışarı çıkmışlar burada bir bayan tanıyorum 6. katta oturuyordu Kat.Biz hala şoktayız ne alakası var burada.Kucağındaki bebek de diyor bu bebek benim değil.Aslında çocuk kendisinin. Şoktaydı ve çocuğunu 3 gün sonra tanıdı” dedi. 45 dakika sonra insanlar yardım edebildi. O hasarda bir de can kaybı oldu. Bu yatakların hepsinde cesetler vardı. İlk sarsıntıda tüm insanlar ayrıldı. Hepsi gözümüzün önünde öldü, hiçbir şey. Yapamadık. O saatte ne AFAD ne bir şey gelebilirdi. İnsanlar endişelerinden dolayı kaçtılar. Gözümüzün önünde öldüler. Tek sorunum yardımcı olamamak. Hiçbirine yardım edemedik. Bizim ülkemizden hiç ayrılmaya niyetimiz yok. Ekonomiye faydalı olmalı. Zorundayız. “Dün o ağacı gördüm ama farkında değilim, buradan bakınca paslanmış demir gibi duruyor. Evimize geldiğimizde bu ağacın da devrilip üzerimize geleceği korkusu var” söz konusu. ‘DAİRE KALMADI, NEREYE DÖNDÜĞÜMÜZE ŞAŞIRDIK’
Karşı apartmanda da oturan Mehmet Deren, “Ben 4. katta oturuyorum. Deprem bitene kadar hareket edemedik. Çocuklara sarılıp deprem bittikten sonra indik. Felçle bir şok daha yaşadık.” .Gördük açıktık.Apartman kalmamıştı,neye döneceğimizi şaşırdık.Çok kalabalıktı.Çocuklarımız Ufak ufak gelip yardım edemedik” dedi.
– Karakozayvalik-ajans.com.tr