Gaziantep Büyükşehir, “Anteplice Şirin Hanekler” kitabını yayınladı
Gülay Oğuztürk’ün yazdığı eserde, hikayeleriyle Gaziantep’in ağzını tozlu raflardan kurtarmak ve geleceğe taşımak amaçlanıyor. Muhabirin tanık olduğu olay ve olguların kaydedildiği defter; 457 sayfa, 52 fıkra ve teolojik bölümden oluşmaktadır.
Kitap, Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi Gazikultur mağazalarında, Türkiye genelindeki seçkin kitapçılarda ve Gazikultur’un internet sitesi “magazagaziantep.com”da satışa sunuldu.
Kitabın yayın koordinatörlüğünü Gazikultür Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver, editörlüğünü ise Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar yaptı.
YAKAR: MUHARRİR KİTAPTAKİ SORULAR YOLUYLA GAZİANTEP’İN AĞIZLARINI KAYDETMEYİ HEDEFLİYOR
Gazikultur Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in geçmişten gelen temel kültürel mirasına değinerek şunları söyledi:
“Gaziantep şehir kültürünün temel taşlarından biri olan Gaziantep ağzı bizim gözbebeğimizdir. Gaziantepliler eğlencelerini kendi kaynağından beslenen Gaziantep lehçesiyle anlatırlar. Kent kültürünü bu temel öğeyle korur ve sürdürür. Gaziantep kültürü, şehrin içinde olsun olmasın; Gaziantep ağzına özgü deyim, deyim, deyim ve atasözlerini kullanarak hem konumu hem de gelecek nesillere aktarır. Muharrir, kitaptaki hikâyeler üzerinden Gaziantep ağzını kayıt altına almayı amaçlıyor. Ancak hikâyelerin kahramanları Gazianteplilerden oluşmaktadır. Gaziantep lehçesinin yanı sıra şehir kültürü de hikâyeleri süslüyor. Üstelik bu hikâyeler, başkalarından duyulan sözler ya da söylentiler değil, dikkatli bir gözlemci olan yazarın bizzat şahit olduğu olaylar ve gerçekler olması bakımından daha da değerlidir.”