Diyabette çığır açan keşif: İnsülin enjeksiyonları geçmişte kalabilir
Bilim adamları vücuda akıllı diyor insülinsağlamanın yeni bir yolunu geliştirdi. Yeni prosedür sayesinde tek kapsül alınarak insülin ihtiyacı azaltılabiliyor.veya İçerisinde bir parça çikolata yenilerek afiyetle tüketilebilir.
NTV’den Bahar Gencer’in haberine göre, bu yöntemde kullanılacak kapsül veya çikolata, içinde insülinin depolandığı nano taşıyıcılar içeriyor.
İnsülin taşıyan bu parçacıklar insan saçının 10 binde biri genişliğinde ve mikroskop altında bile görülemeyecek kadar küçüktür.
İnsülinin ağız yoluyla alınması yumuşak bir yöntemdir çünkü insülinin vücudun en çok ihtiyaç duyan bölgelerine hızla iletilmesini sağlar.
İnsülini şırıngayla aldığınızda vücuda yayılır ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Nano taşıyıcılar aracılığıyla ulaşacak
Sidney Üniversitesi’nden araştırmacılar, nanotaşıyıcılar aracılığıyla ilaçların karaciğere ulaştırılmasının mümkün olduğunu yıllar önce keşfettiler.
Pek çok ilaç ağızdan alınabiliyor ancak şimdiye kadar diyabet hastaları vücutlarına insülin enjekte etmek zorunda kalıyordu.
Nanotaşıyıcı insülinin sorunu, insülinin midede parçalanması ve dolayısıyla vücutta ihtiyaç duyulan yere ulaşamamasıdır.
Bu, oral bir diyabet ilacının geliştirilmesinde büyük bir zorluk teşkil etmektedir.
Ancak araştırmacılar son zamanlarda yaptıkları çalışmalarla bu zorluğa çözüm getirdiler.
karaciğer biyoloğu McCourt. İnsülinin mide asidi ve sindirim enzimleri tarafından sindirim kanalında parçalanmasını önleyen, hedefine yani karaciğere ulaşana kadar onu güvende tutan bir kaplama oluşturduk.” ifadesini kullandı.
Kaplama daha sonra karaciğerde, yalnızca kan şekeri düzeyi yüksek olduğunda aktif olan enzimler tarafından parçalanır ve insülin salgılanır.
İnsülin daha sonra karaciğerde, kaslarda ve yağda etki göstererek kandaki şekeri uzaklaştırır.
Çok az yan etkisi var
Yeni formül, insülinin sağlıklı insanlarda nasıl çalıştığına benzer şekilde çalışıyor.
Pankreas insülin üretir; Bu insülin ilk önce karaciğerden geçer ve burada büyük bir kısmı emilir ve kan şekeri seviyesini sabit tutar.
Yeni insülin yolunda nanotaşıyıcı, insülini karaciğerde salgılar ve insülin burada alınabilir veya vücutta dolaşmak üzere kana karışabilir.
İnsülin bir şırınga ile deri altına enjekte edildiğinde, kaslara ve yağ dokularına normalde olduğundan daha fazla insülin iletilir ve bu da yağ birikmesine neden olabilir.
Ayrıca diyabet hastaları için tehlikeli olabilecek hipoglisemiye de neden olabilir. Yeni yöntemin kullanılması durumunda bu tür yan etkiler daha az olacaktır.
Ayrıca kendinize iğne batırmanıza gerek kalmayacak ve ihtiyacınız olan ilacı biraz daha ihtiyatlı bir şekilde alabileceksiniz.
Ne zaman kullanılabilir hale gelecek?
Bilim adamlarının açıklamalarına göre insanlar üzerinde yapılan deneyler 2025 yılında başlayacak.
Klinik araştırmalar 3 aşamada gerçekleştirilecek; İlk aşamada oral insülinin güvenliği araştırılacak.
Faz 2 denemeleri, bu ilacın diyabet hastalarına yönelik enjeksiyonların yerini nasıl alabileceğini araştıracak.
Araştırmacılar yeni ilacın 2-3 yıl içinde herkesin kullanımına hazır olacağını umuyor.